Taksa e pronës në faturën e dritave nga prilli

0
791

Një taksë e re do t’ju vijë këtë muaj sëbashku më faturën e energjisë. Familjarët do të paguajnë 0.05% të vlerës së banesës së tyre në vit, një shumë që do të shpërndahet çdo muaj tek fatura e OSHEE. Ndërsa për bizneset kjo taksë do të jetë 0.2% e vlerës së ambientit ku ushtrojnë aktivitet dhe do të mblidhet nga nëpunësit tatimorë të pushtetit vendor. Qeveria ka përjashtuar nga pagesa e kësaj takse vetëm dy kategori, kryefamiljarët pensionistë dhe familjet me ndihmë ekonomike.

Këtë vit, taksimi do të fillojë me ndërtesat, ndërkohë që toka bujqësore dhe toka truall do të taksohet me modelin e vjetër. Taksën për ndërtesën duhet ta paguajnë individët, personat fizikë ose juridikë, vendas ose të huaj, pronarë të pasurive të paluajtshme, pavarësisht nga niveli i shfrytëzimit të këtyre ndërtesave.
Ndërkohë, bashkitë kanë në dorë që të ulin me 30-35% vlerën e taksës së pronës, e cila nga 1 prilli hyri në fuqi me formulën e re, atë të përllogaritjes mbi bazën e vlerës së tregut dhe jo mbi sipërfaqe siç ka qenë deri më parë. Kjo, duke u nisur edhe nga pozicioni edhe nga largësia.

Previous articleTatimet: Dorezimi i i Pasqyrave financiare, (bilancit) online tek tatimet e mia, afati është 31 mars 2018
Next articleTirana ngjitet në kryeqytetin e pestë më të shtrenjtë në Europë për blerjen e një apartamenti, sipas të ardhurave